preskoči na sadržaj

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske

Login
Kršenje prava?

                      Ovdje!

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Vijeće učenika Vukovara i učenička zaklada
Autor: domagoj babic8, 25. 2. 2011.

U Vukovaru je 27. siječnja osnovano Vijeće učenika Grada Vukovara. Uspostavljen je i fond učenika Vukovarsko-srijemske županije.


U gradskoj vijećnici osnovano je Vijeće učenika grada Vukovara. Uz pozdravni i motivirajući govor pročelnice UO za društvene djelatnosti, zdravstvo, socijalnu skrb, branitelje i nacionalne manjine Dragice Holeker – Radumilo učenicima/ama se obratio i Siniša Mitrović, viši referent za razvoj civilnog društva, rad s mladima i nacionalnim manjinama.
Na inicijativu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa osnovana su županijska vijeća učenika, među ostalima i Vijeće učenika VSŽ, čiji je predsjednik Filip Markanović danas održao osnivačku sjednicu Vijeća učenika grada Vukovara.
Osnivačka sjednica rezultat je aktivnosti Vijeća učenika VSŽ koje je, 02.11.2010., donijelo Odluku o osnivanju gradskih vijeća učenika.
Vijeće učenika grada Vukovara osnovano je s ciljem poboljšanja života učenika u gradu Vukovaru a neke od aktivnosti usmjerene učenicima/ama biti će organiziranje radionica, razmjena učenika, rad s nevladinim udrugama u gradu i s Vijećem za prevenciju u Gradu Vukovaru.
Od Vijeća učenika očekujemo puno novih ideja i inicijativa - zaključili su djelatnici UO za društvene djelatnosti, zdravstvo, socijalnu skrb, branitelje i nacionalne manjine.

Na sjednici Vijeća učenika Vukovarsko-srijemske županije u studenom izglasano je da će se u svim gradovima u županiji osnovati gradska vijeća učenika, i to u gradovima  Vukovar, Vinkovci, Županja, Ilok i Otok. Također je izglasano da će u gradu Otoku biti osnovano gradsko vijeće učenika plus škole iz općine Otok. Usuglašeno je kako je to način da se mreža učeničkih vijeća proširi, te da se omogući da rad VUVSŽ-a bude jednostavniji. Drugim riječima, svaki predsjednik/ koordinator gradskog vijeća učenika postaje član glavnog odbora VUVSŽ-a. U konačnici, glavni odbor će se sastojati od 8 članova, odnosno 5 predsjednika gradskih vijeća učenika, te predsjednik, dopredsjednik i tajnik VUVSŽ-a.
U vrijeme kada smo krenuli u realizaciju osnivanja gradskih vijeća učenika, Ministarstvo obrazovanja, kulture i športa donijelo je odluku o uvođenju nastavnog predmeta "Građanski odgoj", i tada se javila ideja unutar VUVSŽ da se osnuje Fond za učenike Vukovarsko-srijemske županije. Ideja se temilji na tome da fond financiraju škole, gradovi i županija. Mogli bi ga nazvati zaklada, jer novac koji bude prikupljen od donacija moći će se podijeliti na način da učenik/ci sami pišu inicijative za svoje škole, te da ih VUVSŽ ocjenjuje te dijeli novac za dobro napisane inicijative. Zamšljeno je da se od istog fonda financiraju i akcije gradskih vijeća učenike i samoga VUVSŽ. Inicijative mogu biti različite, ovisno o potrebama učenika u školi koju pohađaju (npr. sportska oprema, multimedijalna oprema ili pak uređivanje zelenih površina oko škole). Rezultat ovakvog fonda će u svakom pogledu biti pozitivan. Od strane zaposlenika škola, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, te na kraju i samih učenika koji će moći doprinijeti svojoj zajednici, makar simbolički. Jednom aktivni možda budu potaknuti da pišu drugim zakladama( npr. Zaklada slagalica).

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju