preskoči na sadržaj

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske

Login
Kršenje prava?

                      Ovdje!

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
NVURH na seminaru o ljudskim pravima
Autor: domagoj babic8, 29. 3. 2011.

Pročelnica NVURH za međunarodne odnose Klara Đurkin sudjelovala je na seminaru o radu srednjoškolaca s ljudskim pravima i vršnjačkom obrazovanju u Budimpešti.


OBESSU and Council of Europe, Human rights education with and by school students: Empowering school students to be peer educators in Human Rights Education, Budapest 6th – 13th March 2011

Ljudska prava su u svim područjima osnova mirnog zajedničkog suživota: kako u međunarodnoj, tako i u nacionalnoj politici, u mjestu gdje stanujete ili u porodici. Ona se tiču svakog pojedinca i zajamčena su svakome. Jedan od najvažnijih obrazovnih zadataka je upoznavanje i promicanje ljudskih prava. Tako je u organizaciji OBESSU-a održan ''study session'' o vršnjačkoj edukaciji i ljudskim pravima. Na seminaru je sudjelovovalo 35 predstavnika država/organizacija mladih iz više od 15 država Europe. Seminar se održao od 6. do 13. ožujka u Budimpešti i sve aktivnosti provedene na seminaru bile su veoma kvalitetno odrađene upravo zbog vremenskog perioda koji nam je to dopuštao.

            Glavni cilj seminara bio je upoznati mlade ljude o samom značaju ljudskih prava i o ljudskim pravima općenito, ali i obuka kako postati kvalitetan vršnjački edukator na razini škole, regije ili čak na nacionalnom nivou. Isto tako upoznali smo se s Vijećem Europe i njegovim radom, radom OBESSU-a i Amnesty International-a. Važno je napomenuti da je seminar organizirao OBESSU u suradnji s Vijećem Europe.

Same aktivnosti na seminaru imale su vrlo širok spektar i široko područje djelovanja. Svaka aktivnost odrađena na seminaru, bilo debata, bilo diskusija u grupama, imala je vrlo važnu ulogu u ostvarivanju cilja ovog seminara. Jedna od vrlo važnih aktivnosti bila je stavljanje potrebnih znanja, kompetencija, vještina za kvalitetnog edukatora ljudskih prava na papir. Osim što smo na seminaru dobili odgovore na pitanja što su ljudska prava, odakle potječu, što ljudska prava znače za mene, tko nadgleda ljudska prava, stekli smo ili čak usavršili vještine i kompetencije potrebne za kvalitetnog vršnjačkog edukatora ljudskih prava. U tom dijelu vrlo veliku pomoć pružala nam je zamjena uloga; po dvoje ili troje u grupi morali smo napraviti jednosatno predavanje/prezentaciju o određenoj temi npr. manjine i rasizam ili mediji i informacije i tako se stavili u ulogu edukatora (vršnjačkog!).

Nakon svakog dana napravili smo evaluaciju i raspravu u grupama kako bismo razmijenili iskustva, osjećaje i mišljenja o samom seminaru. Kako bismo se navečer opustili nakon napornog radnog dana, imali smo večernje aktivnosti kao što su filmski festival o ljudskim pravima, večernje debate i disco večer.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju