preskoči na sadržaj

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske

Login
Kršenje prava?

                      Ovdje!

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Ministar na traženja Vijeća: obvezna informatika, uvode se građanski i zdravstveni odgoj, oživljava dodatna i dopunska!
Autor: domagoj babic8, 25. 3. 2012.

Vijeće je 9. siječnja uputilo ministru Jovanoviću povodom preuzimanja dužnosti dopis u kojem smo ukratko predstavili naše stavove o obrazovanju. Ubrzo je stigao i odgovor i dosta razloga za zadovoljstvo.


U dopisu od 9. siječnja Vijeće je izrazilo nadu da je stiglo vrijeme dugo očekivanih i korjenitih promjena u hrvatskom obrazovanju. Naglašavamo da je krajnji čas da se naše školstvo osovi na noge, modernizira u kadrovskom, kurikularnom, tehničkom i svakom drugom smislu, te da prestane biti samo sebi svrhom i poveže se s gospodarstvom.

Nadalje, Vijeće se stavlja na raspolaganje Ministru kao njegovo savjetodavno tijelo, ističući važnost zastupljenosti učenika pri promjenama.

Nadalje, iznimno nam je drago što ste u nekim najavama promjena na tragu naših traženja. Primjerice, informatika kao obavezan predmet od prvog razreda osnovne škole nešto je što smo mi preporučivali još 2008. godine. Isto tako, uvođenje spolnog i građanskog odgoja, jačanje i reformiranje dodatne nastave te nagrađivanje i poticanje nadarenih učenika, dokidanje prakse neodržavanja dopunske nastave nauštrb instrukcija, problem hiperinflacije odlikaša i potreba za malom maturom, slobodniji izbor predmeta u srednjim školama, sportsko aktiviranje učenika te besplatan prijevoz i udžbenici samo su neki od naših prijedloga proteklih godina. Nakon što je ukinut projekt besplatnih udžbenika i prijevoza, bili smo usamljeni glas kad smo javno istupili i rekli da je time pokazano da je obrazovanje prvo jedino kad se štedi te da  takvi izdaci nisu socijalna olakšica nego ulaganje u budućnost.

Mijenjajući školstvo danas, mijenjamo društvo sutra, kako smo često isticali. U ovim teškim i presudnim vremenima za izlazak iz krize, želimo istaknuti važnost u razvoju društva koju ima zdrav i konkurentan obrazovni sustav povezan s gospodarstvom.

Ministar je odgovorio 31. siječnja, izrazivši zadovoljstvo našom željom za sudjelovanje. Najavio je i donošenje novog kurikuluma te uvođenje građanskog te zdravstvenog odgoja u škole. Usto, posebno nas veseli prepoznata potreba za informatikom kao obveznim predmetom od 1. razreda osnovne škole te izražena briga za učenike s posebnim potrebama - darovite i one s poteškoćama u učenju - kroz dodatnu i dopunsku nastavu, u čemu je ministar na tragu naših zahtjeva. Jovanović naglašava da će prioriteti biti i prevencija nasilja te očuvanje identiteta u EU, a na kraju pisma je svim učenicima zaželio uspješno drugo polugodište.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju