preskoči na sadržaj

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske

Login
Kršenje prava?

                      Ovdje!

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Radni sastanak predstavnika NVURH-a i MZOŠ-a
Autor: Domagoj Babić, 9. 7. 2012.

27. lipnja održan je radni sastanak predstavnika Nacionalnog vijeća učenika i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa na temu statusa Vijeća i bolje suradnje s Ministarstvom. Sastanku su uime Nacionalnog vijeća učenika prisustvovali Filip Markanović, Mihael Salopek i Domagoj Babić.


Sastanku su prisustvovali Filip Markanović (v. d. predstavnika Vukovarsko-srijemske žup. u Vijeću), Mihael Salopek (v. d. dopredsjednika Vijeća) i Domagoj Babić (v. d. predsjednika Vijeća) uime Nacionalnog vijeća učenika te Katja Vujasinović (savjetnica u Kabinetu ministra) i Ivana Kalogjera (također iz Kabineta ministra).

Na sastanku je sa strane vijeća izraženo nezadovoljstvo prestankom prakse sudjelovanja predstavnika učenika u radnim tijelima, javnim raspravama i ostalim procesima u organizaciji Ministarstva. Mag. Vujasinović je odvratila da ne vidi problema te da će se sigurno održati zastupljenost učenika u ministarstvu.

Predstavnici Vijeća predložili su i da predstavnici učenika budu zastupljeni u budućem Nacionalnom vijeću za odgoj i obrazovanje, a založili su se i za prihvaćanje našeg prijedloga izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju.

Obje strane su se složile o složenom stanju u sustavu učeničkog predstavništva, no Ministarstvo je izrazilo spremnost pomoći Vijeću u animiranju i obrazovanju učenika kako bismo dobili učinkovit sustav vijeća učenika. Dobijena su obećanja o financijskoj pokrivenosti sjednica i rada NVURH-a, a zahtjev NVURH-a o samostalnom podračunu u sklopu Ministarstva ocijenjen je kao neizvediv.

Povela se i rasprava o istupima Vijeća u medija, gdje su predstavnici Vijeća izrazili spremnost za dijalog, no i na zadržavanje prava na svoje vlastito mišljenje i stavove.

Zaključeno je da je sastanak bio produktivan, te da će u svrhu boljeg upoznavanja NVURH poslati dokumentaciju o radu Vijeća MZOŠ-u. Sastanak je zaključen oko 13 sati.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju