preskoči na sadržaj

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske

Login
Kršenje prava?

                      Ovdje!

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Intervju s novim predstavnikom najistočnije županije
Autor: Domagoj Babić, 22. 11. 2012.

Prije nekoliko dana Vijeće učenika Vukovarsko-srijemske županije održalo je izbornu sjednicu na kojoj je imenovalo svoje novo vodstvo. Dosadašnji predsjednik, Filip Markanović, predao je dužnost novoizabranom predsjedniku Antoniu Ripiću. Povodom smjene starog te imenovanja novog predsjednika s obojicom naš dopisnik Alen David Jeđud napravio je intervju kako bismo prokomentirali mandat starog i pobliže upoznali novog predsjednika.


Prvo smo intervjuirali Filipa Markanovića, predsjednika VU Vukovarsko-srijemske županije na odlasku i člana NVURH u proteklom mandatu.

- Kako gledaš na svoj mandat predsjednika Vijeća učenika Vukovarsko-srijemske županije? Na neki način imam osjećaj da sam mogao više uraditi za učenike, jer ipak 2 godine je dosta vremena. Ali kada sam se prije svoje zadnje sjednice pripremao za izvještaj nakupilo se dosta dobrih stvari, iako nismo imali nekih sredstava. Ima li nešto što bi volio napraviti, a nisi uspio? Naravno da ima puno stvari, ali to su veliki projekti koji iziskuju puno vremena i rada i financija, a ja kao učenik koji imam obaveze prema školi nisam toga imao dovoljno.
- Široj javnosti najpoznatiji problem učenika tvoje županije je onaj učenika "Tehničke škole Nikole Tesle". Kada se pojavio taj problem i je li što napravljeno po tom pitanju? Naime problem Tehničke škole je, usudio bih se reći, "stariji" i od mene. Prvo je bio problem u matičnoj zgrade škole kada su bili nemogući uvjeti za održavanje nastave, tada je moj razred snimio jedan video i poslali smo ga medijima te smo se na taj način izborili za obnovu matične zgrade škole. Međutim, u Hrvatskoj su veliki problem javni natječaji u kojima, bez obzira na kvalitetu izgradnje, prednost ima onaj tko ponudi najmanju cijenu, jer tako kaže zakon. I tako je tvrtka. koja se pokazala kao najjeftnija, dobila na natječaju posao obnove škole. Kako su satnice radnicima bile 10kn (podrazumijeva rošade radnika) i projektante nisu na vrijeme isplaćivali, jer su otišli ispod cijene, nisu mogli ispoštovati svoje obveze i kasnije tvrtka odlazi u stečaj. Nakon toga počinju problemi za Tehničku školu, a glavni problem je birokracija u našoj državi. Jer, ponovno se otvara natječaj koji ima svoje trajanje i tu dolazi do bunta učenika, profesora i roditelja, no kako je problem u birokraciji nažalost na to se ne može utjecati.
- Vukovarsko-srijemska županija jedna je od najpogođenijih Domovinskim ratom, velike su etničke razlike. Utječu li one na učenički život, i ako da kako? Zapravo ne utječu, ali nama u Vukovaru smetaju percepcije izvana i to nekada ljude izbaci iz takta. Kada sam sa Udrugom srednjoškolaca Vukovar radio Aktivnu participaciju srednjoškolaca u lokalnim politikama sudjelovali su učenici srednjih koji pohađaju dvojezičnu nastavu te učenici koji pohađaju jedan program i pustili smo ih da diskutiraju o tome. I kroz njihov razgovor došli smo do zaključka da ne bi bilo loše da svi zajedno idu u školu samo da se za dvojezičnu nastavu izvdvoje neki predmeti kao dodatni (jezik, vjeronauk i povijest).
- Kakvi su ti planovi u budućnosti? Trenutno sam student socijalnog rada i najviše me interesiraju mladi, tako da sada radim s mladima i to mislim raditi u budućnosti, na primjer kroz Udrugu srednjoškolaca Vukovar, Savijet mladih Vukovarsko-srijemske županije i ostale institucije koje mogu pomoći mladima.
- Imaš li kakvu poruku za novog predsjednika? Pa već sam mu poručio da sam, kad sam postao predsjednik, počeo od nule, a on ima neke temelje koje sam uz suradnju s drugim učenicima, ali i ravnateljima napravio. Također sam mu rekao da on treba nastaviti graditi učeničku instituciju na tim temeljima i paziti da sav naš dosadašnji trud ne bude uzaludan.

- Hvala ti što si našao vremena za ovaj intervju. Hvala i vama, i nema na čemu.

            Nakon razgovora s bivšim predsjednikom, odlučili smo kontaktirati novizabranog, Antonia Ripića. On se sa zadovoljstvom odazvao našem pozivu za intervju pa pogledajmo što nam je on rekao.

- Izabran si za predsjednika Vijeća učenika Vukovarsko-srijemske županije. Kakvo je tvoje dosadašnje iskustvo s učeničkim predstavništvom? Moje dosadašnje iskustvo s učeničkim predstavništvom je mandat od 2 godine kao predsjednik razreda, 2 godine kao potpredsjednik škole i prvu godinu predsjednik Vijeća učenika u domu. S tim, kako da ih nazovem, ovlastima sam jako malo mogao napraviti jer nisam bio toliko upućen u prava učenika i moje kolege i ja nismo toliko međusobno surađivali jer smo mislili da ništa ne možemo postići.
- Kakvi su ti planovi sada na početku mandata? Planovi su mi da dobro proučim pravila i naravno dosadašnji rad bivšeg predsjednika, i naravno, ako bude potrebno, neke stvari promjeniti u korist učenika koje do sada nisu napravljene.
- Razgovarao sam sa Filipom o problemu Tehničke škole Nikole Tesle. Kakvo je tvoje viđenje problema i imaš li neki prijedlog kako ga riješiti? Škola je, odnosno učenici, su krenuli sa potpisivanjem peticije što je dobar početak za proces obnove škole, ali nedovoljno je zato što peticija nije rezultirala početkom obnove škole. Obnova nije problem samo jedne škole, nego i cijele županije, odnosno države.
- Sa Filipom sam razgovarao i o etničkim odnosima. On kaže da oni i ne utječu baš na međuljudske odnose učenika. Koje je tvoje mišljenje? Mislim da u nekim uvjetima i etnički problemi utječu na međuljudske odnose učenika, ali samo u nekim trenutcima.
- Što smatraš najvećim problemom ili problemima učenika Vukovarsko-srijemske županije? Neki od problema učenika naše županije su loši uvjeti školovanja - najbolji primjer je Tehnička škola Nikole Tesle, škole nemaju dovoljno kabineta za pojedine predmete, nedostatak dvorana – primjer je Strukovna škola Vukovar, nedovoljna oprema za rad...
- Filip ti je poručio još na dan izbora da nastaviš putem koji je prethodno vodstvo zacrtalo. Planiraš li uistinu tako nastaviti ili ćeš možda uvesti neku svoju novinu? Planiram nastaviti istim putem kao prijašnje vodstvo Vijeća učenika i ako bude trebalo uvesti ću neku svoju novinu za bolji život učenika.
- Imaš li neku poruku za učenike koje sada zastupaš? Ponajprije bih se htio zahvaliti učenicima koji su izglasali da baš ja budem predsjednik Vijeća učenika i naravno svima poručujem da nisu pogriješili što su me izabarali za predsjednika jer ću se potruditi da u 2 godine svoga mandata napravim najbolje stvari za sve učenike.

- Hvala ti što si našao vremena za ovaj intervju i želimo ti puno uspjeha u budućem radu. Hvala Vama na pozivu i lijepim željama.

U razgovoru sa oba predsjednika, vidjeli smo veliku želju za što većim djelovanjem. To nas je ugodno obradovalo i drago nam je da Vijeće učenika Vukovarsko-srijemske županije ostaje u dobrim rukama. Novom predsjedniku još jednom želimo sve najbolje i zasigurno ćemo pratiti rad i novog predsjednika, ali i cijeloga Vijeća.

Napisao: Alen David Jeđud

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju