preskoči na sadržaj

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske

Login
Kršenje prava?

                      Ovdje!

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
NVURH izdalo priopćenje za medije o ukidanju besplatnih udžbenika i prijevoza
Autor: domagoj babic8, 17. 7. 2009.

Nacionalno vijeće učenika izdalo je priopćenje za medije u kojemu iznosi svoj stav o ukidanju projekta besplatnih udžbenika i prijevoza za sve učenike. Isti dopis poslan je i ministru dr.sc. Radovanu Fuchsu kao očitovanje. Donosimo ga u cjelosti.


Poštovani,

       Kao najviše predstavničko tijelo učenika osnovnih i srednjih škola RH, a ujedno i savjetodavno tijelo Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, osjećamo se pozvanima očitovati se o potezu Vlade Republike Hrvatske kojim je ukinut projekt besplatnih udžbenika i besplatnog prijevoza za učenike srednjih škola.

Naš je zajednički stav da bi obrazovanje - kao jedno od temeljnih ljudskih prava i vrjednota na kojem počiva društvo - zaista trebalo biti posljednje na kojem se štedi. Svjesni smo pogođenosti Hrvatske recesijom, no iznenađeni smo činjenicom da je već u prvom paketu ušteda odlučeno prekinuti ovaj hvalevrijedan projekt, usuđujemo se reći jedan od ambicioznijih i socijalno pravednijih u posljednjih 20-ak i više godina. Tim više što se s druge strane najavljuje besplatno studiranje. Nismo ekonomisti, ali smo mišljenja da je ostavljanjem učenika bez udžbenika i besplatnog prijevoza već sada, prije rujna, zadan velik udarac roditeljima, pogotovo onima koji školuju više djece, a svjedoci smo da se broj djece upisane u prve razrede smanjuje iz godine u godinu. Vrlo je izvjesno da će dio učenika osmih razreda slabijeg imovinskog stanja biti obeshrabren upisati se u srednju školu i tako ostati bez kvalifikacije. Nažalost, u ovom trenutku projekt „Srednja škola za sve“ nema perspektive. Stava smo da se obvezno srednjoškolsko obrazovanje može uvesti tek ukoliko svi troškovi školovanja budu u potpunosti besplatni.

Kako bi se pokazalo da Hrvatska uistinu želi postati društvo znanja odnosno društvo utemeljeno na znanju, mora se pokazati spremnost na izdvajanje za obrazovanje i u vremenima teške gospodarske krize, jer se tako ulaže u vlastitu budućnost. Obrazovni standard učenika temelj je razvoja ekonomije države te je esencijalno podržati projekt. Ne radi se o socijalnoj pomoći ili olakšici, već o investiciji u budućnost svih građana Hrvatske. Smatramo da bi se sudjelovanjem roditelja u cijeni i dužim vijekom trajanja nastavnih sredstava postigao dvojak učinak: smanjili bi se izdatci, a istovremeno bi se učenici učili odgovornosti, solidarnosti (jednima od temeljnih vrijednosti po Nacionalnom okvirnom kurikulumu) i štednji. Jednako tako, uključenost svih učenika u odgojno-obrazovni sustav, bitno načelo NOK-a, mora biti poduprto u praksi besplatnim prijevozom. Jednakost obrazovnih šansi za sve, na koju se MZOŠ obvezao, ne priznaje isključivost učenika po geografskom ili imovinskom ključu. Ovom odlukom poslana je poruka hrvatskim učenicima: obrazovanje i izobrazba su prvi jedino kada se štedi.

 Pozdravljamo napore Vlade i Ministarstava kako bi se ipak osigurali prijevoz i udžbenici za najugroženije socijalne kategorije. Naše kritike žele biti konstruktivne te se u potpunosti stavljamo na raspolaganje u ovom za sve teškom razdoblju kao predstavnici hrvatskih učenika kako bi pronašli rješenje. Samo zajedničkim naporima naš odgojno-obrazovni sustav može postati uspješan i jednak u pristupu svakom učeniku.

S  poštovanjem,

Domagoj Babić

Predsjednik Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske

 

 Izvor: hina@hina.hr


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju