preskoči na sadržaj

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske

Login
Kršenje prava?

                      Ovdje!

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Poziv predsjednicima vijeća učenika zagrebačkih škola
Autor: domagoj babic8, 11. 11. 2009.

Mreža mladih Hrvatske i Nacionalno vijeće učenika RH rade zajedno na osnivanju VU Grada Zagreba.


                                                                                          Zagreb, 06. studenog 2009.
Drage učenice, dragi učenici!

        Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske (NVURH), savjetodavno tijelo Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te najviše predstavničko tijelo učenika osnovnih i srednjih škola RH, i Mreža mladih Hrvatske (MMH), krovna organizacija mladih na nacionalnoj razini, započeli su rad na projektu organizacije Gradske koordinacije vijeća učenika Grada Zagreba.
Vijeće učenika Grada Zagreba činit će predsjednici/predstavnici Vijeća učenika iz svih osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba. Cilj rada VUGZ-a bit će organiziranje učenika na županijskoj razini mrežuučeničkog predstavništva, od školskog preko županijskog do nacionalnog vijeća učenika, izbor predstavnika u Nacionalno vijeće učenika, predstavljanje zagrebačkih učenika i njihovo bolje povezivanje. Ipak se glas 200-tinjak učenika organiziranih u ozbiljno tijelo bolje čuje nego jedan!
Vijeća učenika drugih županija već djeluju i zastupaju interese učenika pred institucijama županije, brinu se o pravima učenika i reagiraju kad se prava učenika krše. ZAŠTO bi zagrebački učenici zaostajali? Na tebi je red!! Po Zakonu u svakoj školi mora postojati Vijeće učenika. Uključi se u njegovoj rad! Saznaj što više o pravima i obvezama učenika! Saznaj kako ih možeš koristiti i kome se obratiti! Vidjet ćeš kako se stvari koje te smetaju mogu mijenjeati popraviti! Ako ovaj tekst još uvijek čitaš, već imaš odgovor na pitanje: ZAŠTO? Mi nudimo odgovor na pitanje: KAKO? Posjeti mrežne stranice MMH i NVURH. Tada slijedi sljedeći korak.
Organiziramo trening za predstavnike/ice tepredsjednike/ice Vijeća učenika iz Zagreba. Na treningu ćeš steći znanja potrebna za rad u Vijeću učenika Zagreba i vještine komunikacije i učeničkog umrežavanja. Upoznat ćeš kako djeluje učeničko predstavništvo i što je topolitika za mlade. Ono najvažnije također će se dogoditi na treningu: osnivanje radnog tijela koje će organizirati konstituirajuću sjednicu Vijeća (siječanj 2010.). Trening će se održati 28. i 29. studenog u Centru za ljudska prava u Ulici kralja Držislava 6. Budući da nemamo uvjeta za održavanje treninga za sve zainteresirane, dvadesetpet učenika/ica koji putem prijavnog obrasca koji šaljemo skupa s ovim pozivom pokažu najbolju motivaciju. Prijaviti se trebaš na adresu info@mmh.hr do  22.11.2009. Naša je preporuka vijećima učenika da za trening prijave predstavnike mlađih generacija (8., 1. ili 2. razred) kako bi mogli ostvariti dužu suradnju i nastaviti s radom u VU i sljedećih godina s istim kontaktima!
Još uvijek čitaš?? Onda si TI osoba koju trebamo! Kroz zabavan i interaktivan trening opremit ćemo te znanjem i vještinama da mijenjaš stvari, prvo u svojoj školi, a kasnije i u svojoj zajednici. Onda, što čekaš? Uključi se i ti!


Priloženi dokumenti:
upitnika.doc (47.00 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju