preskoči na sadržaj

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske

Login
Kršenje prava?

                      Ovdje!

 

 

Pratite nas!

 


 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Sjednica Vijeća u novom sazivu!
Autor: domagoj babic8, 29. 10. 2010.

Nacionalno vijeće učenika prošlog je vikenda, od 15. do 17. listopada, održalo prvu sjednicu u novom sastavu. Mjesto sjednice bio je Učenički dom Maksimir u Zagrebu. Članovi Vijeća odradili su 22 točke dnevnog reda i poduzeli odlučne korake za daljnje napredovanje položaja učenika u Hrvatskoj. Barem mi tako volimo reći :)


Nacionalno vijeće učenika prošlog je vikenda, od 15. do 17. listopada, održalo prvu sjednicu u novom sastavu. Mjesto sjednice bio je Učenički dom Maksimir u Zagrebu. Članovi Vijeća odradili su 22 točke dnevnog reda i poduzeli odlučne korake za daljnje napredovanje položaja učenika u Hrvatskoj. Barem mi tako volimo reći :)

Osim sastančenja, članovi Vijeća sudjelovali su na radionicama i prezentacijama u svrhu boljeg i povezanijeg rada, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini. U tu je svrhu predstavljen telekonferencijski alat adobe connect od strane CARNet-a.

Vijeće je izabralo svoje novo vodstvo te je tako za predsjednika Vijeća izabran Domagoj Babić iz Šibenika, dok je mjesto dopredsjednika pripalo Mihaelu Salopeku iz Zagreba. Glasnogovornik Vijeća je postao Antonio Jurić iz Bjelovara. Osim biranja vodstva, određen je i sastav radnih skupina Vijeća. Radne skupine su uspostavljene s namjerom temeljitijeg i sažetijeg obrađivanja pojedinih tema (tematika učenika pripadnika etničkih/vjerskih manjina, učenika strukovnih i umjetničkih škola, provedba istraživanja o dodatnoj/dopunskoj nastavi, međunarodni dan srednjoškolaca, međunarodna suradnja, nacionalni kurikulum, državna matura i sl.)

Prihvaćeno je izvješće o radu za 2009., a donesen je i pravilnik o načinu izbora učeničkih predstavnika koji će uskoro zaživjeti kao odluka ministarstva. Njime će se dugoročno urediti sustav učeničkog predstavništva. Isto tako želimo upozoriti na važnost dodatne i dopunske nastave, te smo Ministarstvu uputili prijedlog kojim pokrećemo niz mjera za poticanje dodatnih i dopunskih sati, koje profesori zakonski moraju održati, ali se u velikom broju škola zanemaruju, čime su učenici izravno zakinuti za dio znanja. U tu svrhu želimo se držati točaka koje sadrži prijedlog: pokretanje kampanje s ciljem poticanja učenika na uključivanje u dopunsku/dodatnu nastavu, motiviranje profesora za djelotvorniji rad u nastavi, uvođenje vršnjačke pomoći (tzv. peer education) te educirati učenike o njoj kao izvrsne zamjene instrukcijama.

Izvješće pravobraniteljice za djecu o stanju vijeća učenika u potpunosti podupiremo i doživljavamo ga  kao poziv na akciju. Na međunarodnom planu, upućuje se zahtjev North-South Centre-u Vijeća Europe za postajanje nacionalnog koordinacijskog tijela za globalno obrazovanje.

            Kao glavnu zadaću u ostvarivanju ciljeva želimo prihvaćanje našeg prijedloga izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju, čime tražimo sudjelovanje predstavnika srednjoškolaca u radu školskih tijela s pravom glasa. Učenici moraju sudjelovati u donošenju odluka vezanih za njihov položaj u školama i društvu. Jedna od naših programskih osnova bit će obvezna srednja škola, besplatan ili sufinanciran prijevoz te udžbenici u vlasništvu škole, besplatni za sve učenike koji ih zatraže na korištenje. Smatramo da ni jedan ozbiljan zahvat u školstvu, objektivno, ne može ići bez mišljenja i konzultacija s predstavnicima onih koji će na svojoj koži osjetiti promjene. Ono čime se osobito ponosimo je obilježavanje dana srednjoškolaca, po drugi put, na nacionalnoj razini, kada ćemo upozoravati na prava srednjoškolaca, koja se često krše, zanemaruju i prešućuju.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju