preskoči na sadržaj

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske

Login
Kršenje prava?

                      Ovdje!

 

 

Pratite nas!

 


 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
U Sl. Brodu oko srednje škole ima čak sedam kladionica
Autor: domagoj babic8, 5. 12. 2010.

Kršeći zakon o igrama na sreću, kladioničari samo na brodskim đacima zarade pola milijuna kuna mjesečno. Ministar Šuker još 18.3. potpisao pravilnik prema kojemu kladionice ne smiju biti školama bliže od 200 m, no taj je propis očito samo mrtvo slovo na papiru.


Piše: Bernard Karakaš/VLM
 

 

 

Tako je oko Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brod naslagano jedna do druge čak sedam sportskih kladionica.

Naši đaci imaju novca

– Našu školu pohađa oko tisuću učenika, a gotovo nijedan od njih nije punoljetan. Ipak, gotovo kod svakoga od njih može se naći uplatni listić kladionice. Umjesto da džeparcem kupe sendvič, oni najčešće i zadnju kunu ostave kladeći se na rezultate nogometnih utakmica. Već godinama protestiramo protiv toga, borimo se da se kladionice maknu iz blizine škole, apeliramo na učenike da ne odlaze tamo, ali ne vrijedi. Kad je donesen pravilnik, nadao sam se da će se nešto promijeniti, ali nikakvog pomaka nije bilo. Kladionice koje su nam gotovo pred ulaznim vratima i dalje nesmetano rade – kaže ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Zvonimir Petanović.

Kladionice očito nisu slučajno izabrale upravo ovu lokaciju jer djeca imaju džeparac, a gotovo polovica učenika i plaćenu industrijsku praksu, za što dobivaju od 700 do 1000 kuna na mjesec. Procjenjuje se da od prakse učenici ove škole mjesečno zarade oko pola milijuna kuna.

– Prošlog mjeseca iskoristio sam slobodan sat da podignem 700 kuna plaće koju sam zaradio na praksi. Navratio sam u kafić kod škole i popio pivo, a usput sam ispunio i listić. Prvo sam ispunio za 10 kuna, ali kada sam popio još koje piće, ohrabrio sam se pa ostatak novca uložio na još jedno klađenje za koje sam bio uvjeren da će proći. Sve sam izgubio, ali nije mi krivo. Jednom dobiješ, jednom izgubiš, to je čar igre – kaže 16-godišnji Ivan P., učenik trećeg razreda te srednje škole. A on je zakon prekršio dva puta: kladio se iako je maloljetnik i bez ikakvih problema dobio je alkoholno piće.

U taj slavonskobrodski Las Vegas, koji Brođani već zovu kladionička ulica, ne dolaze samo industrijalci nego i učenici nekoliko drugih srednjih škola. Kockanje je očito privlačno svim smjerovima srednjoškolaca, pa "na listić", kako kažu, često navrate i učenici oko pola kilometra udaljene Gimnazije. U nizu od sedam kladionica, uz privatne kladionice, ispostavu ima i Hrvatska lutrija koja je pod izravnim nadzorom Ministarstva financija čiji je čelnik Šuker prije više od pola godine potpisao pravilnik.

Na listić i pivo

Roditelji brodskih srednjoškolaca apeliraju da se nešto učini.

– Branim sinu da ide u kladionicu, u školi im također govore neka ne bacaju novac u vjetar, ali ni ja ni njegovi nastavnici ne možemo mu neprestano biti za leđima. U nas ima nepotrebnih zakona, ali za ovaj pravilnik, koji bi trebao štititi djecu, nitko ne haje – ogorčen je roditelj jednog od učenika brodske Industrijsko-obrtničke škole.

Svaki treći u kladionicu prvi put uđe s roditeljima
Jedna je od ovisnosti za koju je udruga Let, u suradnji sa zagrebačkim Uredom za zdravstvo, danas organizirala interaktivnu radionicu za roditelje i klađenje. Naime, klađenje je, objašnjava Katarina Radat, socijalna radnica iz zagrebačke ustanove Dječji dom, nova vrsta ovisnosti o kojoj roditelji malo znaju. Prema istraživanju koje je nedavno provela među zagrebačkim osmašima, čak 50 posto ih je barem jednom posjetilo kladionice.

– Zapanjujuće je da je 27 posto djece u kladionicu prvi put otišlo u pratnji roditelja, koji nisu svjesni kako su im time poručili da se novac može zaraditi na lak i brz način – otkriva socijalna radnica i dodaje kako 51 posto 14-godišnjaka u istraživanju ističe da kasnije u kladionice idu sa starijim prijateljima.

– Većina ih ne ulaže puno, no redom odgovaraju da novac od užine, 10 do 15 kuna, stavljaju na neki od klubova, pa dan provode gladni čekajući da rezultate provjere nakon nastave na teletekstu – otkriva K. Radat. Zbog toga nemaju koncentracije na nastavi, a djeca školu ne doživljavaju kao jedini mogući put prema poslu s dobrom zaradom.

– Čak 58 posto djece koja su jednom ušla u kladionicu nastavljaju je posjećivati 2 do 5 puta tjedno, a samo 3 posto odluče da ih one ne zanimaju – upozorila je.(sh/VLM)Izvor: Vecernji.hr


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju