preskoči na sadržaj

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske

Login
Kršenje prava?

                      Ovdje!

 

 

Pratite nas!

 


 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Pravobraniteljica o prijedlozima Vijeća
Autor: domagoj babic8, 25. 2. 2011.

Pravobraniteljica za djecu, dipl. iur Mila Jelavić, poslala nam je svoje mišljenje o prijedlozima Vijeća o dodatnoj/dopunskoj nastavi i ulasku učenika u školski odbor.


donosimo izvatke iz pisma:

"Obavještavamo vas da podupiremo vaše prijedloge da se učvrste obveze škola da provode dopunsku i dodatnu nastavu kao oblike institucionalne podrške i pomoći učenicima. Osobito dijelimo vašu želju da unaprjeđenje dopunske i dodatne nastave dovede do manjeg broja instrukcija, odnosno dodatnih poduka koje ionako dodatno financijski opterećuju roditelje, a provode se iz onih nastavnih sadržaja koji se podučavaju upravo u školi. Stoga, škola mora biti mjesto gdje će se učenicima omogućiti razvijanje njihovih darovitosti i sposobnosti i osiguravati im pomoć i podrška u učenju u najvećoj mogućoj mjeri.

Što se tiče formiranja vijeća učenika u školama i Nacionalnog vijeća učenika, time se osigurava pravo iz Konvencije o pravima djeteta, da djeca, ovdje učenici, sudjeluju i izražavaju svoje mišljenje o svim pitanjima koja se na njih odnose. Zato, općenito podupiremo svaki prijedlog kojim se može postići djelotvoran rad ovih učeničkih organizacija, posebno Nacionalnog vijeća učenika. Također, dajemo podršku formiranju vijeća učenika u županijama i uvođenju takve obveze u Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kako bi se očvrsnula uloga vijeća učenika na svim razinama.

Međutim, želimo vam skrenuti pažnju na to treba preispitati prijedlog da predsjednik vijeća učenika sudjeluje u radu tijela škole kada se odlučuje o pitanjima vezanima za učenike, u osnovnim školama bez, a u srednjim školama s pravom glasa.

Svjesni smo da nije lako odrediti koja bi bila dobna granica i granica zrelosti djeteta da sudjeluje u tako važnom poslu. No, ono što je svakako vrlo važno spomenuti, potrebno je biti svjestan da sudjelovanje u radu tijela škole s pravom glasa, dakle sudjelovanje u donošenju odluka, pa makar i o pitanjima koja se tiču prava i obveza učenika, sa sobom nosi i neke obveze i odgovornosti koje nisu uvijek primjerene dobi i zrelosti djeteta. Smatramo prije svega, da svako zaduženje ili posao koji bi obavljala maloljetna osoba mora biti jasno u zakonu nabrojano. Na primjer, kad bi se dala takva mogućnost učenicima da odlučuju u tijelima škole, bilo bi potrebno jasno napisati o kojim pitanjima učenici srednje škole mogu odlučivati ravnopravno s ostalima.

Na primjer, ako školski odbor ne ispunjava svoje zakonske obveze, ako ne radi u skladu sa zakonom, može biti razriješen dužnosti. Dakle, pod uvjetima koje predviđa zakon i maloljetnici mogu kazneno odgovarati.

Također, moramo vam skrenuti pozornost da je Zakonom o radu propisano pod kojim uvjetima maloljetnici mogu sklopiti ugovor i obavljati rad. Podsjećamo da davanje pojedinih odgovornosti i poslova maloljetnicima u dobi od 14 do 18 godina života zahtijeva da se vrlo ozbiljno promisli je li to u najboljem interesu učenika te dobi", zaključuje pravobraniteljica.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju