preskoči na sadržaj

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske

Login
Kršenje prava?

                      Ovdje!

 

 

Pratite nas!

 


 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Školskim uniformama za socijalnu pravdu, a protiv diskriminacije!
Autor: domagoj babic8, 15. 10. 2011.

Hrvoje Bašić, član Nacionalnog vijeća učenika, otvorenim pismom predložilo je uvođenje školskih uniformi kao sredstva borbe protiv ekonomske diskriminacije među učenicima, ali i kao mjeru za spas posrnule hrvatske tekstilne industrije. Pročitajte manifest!


ZAUSTAVIMO DISKRIMINACIJU U ŠKOLAMA!!!

 

TATA ALKOHOLIČAR JER NE NOSI ODIJELO?!

Ovih dana smo na jednom od internetskih portala kao udarnu vijest imali priliku vidjeti članak o zlostavljanju jedne 12-godišnje učenice 6. razreda jedne zagrebačke škole... Zašto smo reagirali na ovaj slučaj pitate se? Slična zlostavljanja su dio svakodnevnice u svim djelovima Lijepe naše, neka djeca bivaju pretučena, neka su sustavno podvrgnuta psihičkom maltretiranju, pa nije ni čudo zašto je za neke škola mjesto u koje nerado dolaze... A škole bi trebale biti sve samo ne takva mjesta!

Ako znamo da je škola prvo odgojna zatim obrazovna ustanova, kakav mi to odgoj imamo kad je netko u razredu predmet izrugivanja, i maltretiranja samo zato što mu/joj tata ne nosi odijelo, a ona nema nove Dieselove traperice ili iphone?! Jel problem ove priče ova naša zlostavljana učenica, ili pak društvo-društvo koje u ovim trenucima diljem svijeta vrvi od demonstracija, prosvjeda, sa eskaliranim nasiljem? Zašto je to tako? Društvo nejednake socijalne pravde, s konstantnim gubljem srednjeg staleža, pod najezdom neoliberalnog kapitalizma, i ljudske pohlepe te oholosti! Zar je odijelo oca te curice (koje on ne nosi) mjerilo njega kao osobe, odnosno ga karakterizira kao alkoholičara u ovom slučaju?

Koliko je nas u ovom narodu nosilo odjeću starije braće i sestara, i sad se to ispostavlja kao sramotno? Jesu li kriva ta djeca koja omalovažaju ili su to pak čuli od njihovih roditelja? Činjenica je da djeca govore ono što čuju kod kuće, ali kako je onda moguće da to govore oni od kojih je većina rasla i školovala se u istim keceljama?

UČENICI IMAJU RJEŠENJE!

NVURH (Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske) jest jedina legalna i legitimna organizacija koja predstavlja sve učenike Lijepe naše pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Kao takva organizacija osim predstavljanja učenika u svim pitanjima na nacionalnoj razini, te kao savjetodavno tijelo predlagaju mjere za poboljšanje uvjeta rada u školama, bore se sa svim oblicima diskriminacije u školskim klupama!

Ovaj slučaj u Zagrebu je pravi primjer situacije u našem društvu, ove su uvrede izrečene 12-godišnjoj curici samo zbog toga što je lošijeg imovinskog stanja od ostalih kolega!

Učenici nude rješenje, rješenje koje neće biti korisno samo za one koje su se našli u situaciji sličnoj kao ova 12-godišnja curica, već i njihove roditelje, u više pogleda!

Učeničke uniforme!?

Zašto baš one? Zašto ne?! Nude se kao magično rješenje a objasnit ćemo vam i kako!

1. Zašto uniforme? Naime, ne morate biti poznavatelj magije, ili nekakvih trikova da shvatite o čemu je riječ! Samo jedan potez čarobnim štapićem i sva djeca u školi ili razredu su odjevena isto! Sad se razlikuju samo po onome što im je darovala priroda; visini, boji kose, boji očiju... Odnosno njihovim karakterom, na koji su utjecali njihovi roditelji odgojem. Tada će se oni međusobno poznavati samo po onome što stvarno jesu: pametni ili vrijedni, dobri ili loši učenici, dobri ili loši prijatelji... Njihov rječnik neće više poznavati riječi kao što su siromašan ili bogat... I vjerujte mi, u njihova srca će biti ugrađene puno veće vrijednosti od jedne markice na odjeći, a mi ćemo biti svjedoci da ODIJELO NE ČINI ČOVJEKA!

2. Koliko to košta?! – procjenite sami! S realizacijom ove ideje, roditelji bi lakše financijski podnosili početak nove školske godine, djeci ne bi bilo potrebno imati 101 kolekciju, već jednu za čitavo godišnje doba... Odredila bi se cijena svake kolekcije, po sistemu: što manji kućni budžet-manja cijena kolekcije, a naravno tu bi bile uključene i ostale posebne skupine, poput obitelji socijalnih slučajeva, mnogobojne obitelji, obitelji poginulih ili ranjenih vojnih invalida i sl... I na koncu, koliko bi to koštalo? Cijena koju biste Vi kao roditelj platili za jednu uniformu je neusporediva sa srećom vašeg djeteta, koje odrasta u zdravom okruženju, ravnopravno te se ističe samo svojim vrlinama i talentom!

3. Tko će ih raditi?

Naše posrnulo gospodarstvo ionako više ništa ne proizvodi, a ako i proizvodi pred stečajem je... Uzmite samo podatak da u Republici Hrvatskoj ima oko 420 000 učenika, pomnožite to s brojem uniformi, puta 2-3 kolekcije!? A zamislite samo koliko bi ljudi tada radilo na tome! Velik posao, ali dostojan hrvatskog radnika! Radnici posrnulog Uzora, Dalmatinke Nove, MTČ-a, Borova... Tko će bolje sašiti uniforme od majki djece koja će te uniforme nositi? Zaposlimo naše posrnule tvornice, tekstila, odjeće i obuće, vratimo radnike na svoja radna mjesta! Vratimo socijalnu pravdu među građane, vratimo ljudima njihovo dostojanstvo! Svi zajedno radimo na općoj dobrobiti! Zapitajte se jeste li spremni biti dio promjena, i ostaviti bolji svijet našoj djeci!

Ova tema će biti jedna od točki dnevnog reda sjednice NVURH-a koja bi se trebala održati u studenom. Odgovori na pitanja, te rezultati rasprave vezane uz ovu temu te ostale točke dnevnog reda, moći će se saznati na konferenciji za novinare koja će se održati nakon završetka sjednice.

                                                                                       Hrvoje Bašić,

                                                                 VU Splitsko-dalmatinske županije, pri

                                                                 Nacionalnom vijeću učenika Republike Hrvatske

 

Reakcije su dosad isključivo pozitivne, a brojni mediji su prenijeli ovu vijest.

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju