preskoči na sadržaj

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske

Login
Kršenje prava?

                      Ovdje!

 

 

Pratite nas!

 


 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Bliži se matura - što očekuju maturanti?
Autor: domagoj babic8, 26. 4. 2012.

Povodom skorašnjeg početka pisanja ispita državne mature odlučili smo razgovarati s maturantima prije i nakon pisanja ispita. U nastavku možete pročitati prvi dio razgovora našeg dopisnika Alena Davida Jeđuda s maturantima IV. gimnazije u Zagrebu, Majom i Dujom.


1. Kako su izgledale vaše pripreme za maturu?

Maja: Moje pripreme su se sastojale, tj. i dalje se sastoje, od odlazaka u Pomak svake subote na pripreme iz matematike, budući da sam odlučila pisati višu razinu, a to mi je najveći izazov od svih ispita. Za ostale predmete ne brinem toliko, jer sam bila vrlo dobar učenik sve četiri godine i mislim da se znanja potrebnog za maturu trebam samo prisjetiti.

Duje:  Išao bih svaku subotu na pripreme iz hrvatskog, engleskog i matematike u Gundulićevoj od 9 do 14 h, onda bih nakon toga ukratko ponovio sa prijateljicom što smo radili. Osim toga smo se nalazili kako bi ponavljali lekcije koje smo već prošli u školi iz hrvatskog.

2. Kada gledate danas, sa znanjem što vas čeka na maturi, jeste li zadovoljni onime što ste radili i naučili na redovnoj nastavi u protekle 4 godine?

Maja: Zadovoljna sam, pogotovo svojom školom, jer je politika takva da se od nas traži puno, ali profesori u pravilu i puno daju.

Duje: Morao bih reći da jesam, ali to sve ovisi o učeniku i njegovoj predanosti radu tijekom te 4 godine.

3. Jeste li se susreli sa nekim sadržajima koji nisu bili u redovnoj nastavi a trebate ih znati na maturi ili pak sa onima koje ste radili a neće vam biti potrebni za maturu?

Maja: Sadržaji s kojima se nisam susrela u redovnoj nastavi, a bit će na maturi su tu i tamo neki detalji na koje su nas profesori upozorili pa nije nastao nikakav problem. A sadržaji koji nam nisu potrebni za maturu...nisu li to svi predmeti koje smo imali ove 4 godine, a ne pišemo ih na maturi?

Duje:  Nisam zapravo, možda jedino iz dodatnog predmeta kojeg ću pisati, ali to je bilo za očekivati jer se radi o psihologiji. Što se tiče nepotrebnih sadržaja, bilo ih je čak, prvotno iz hrvatskog, ali to je uobičajeno jer shvaćam da profesorica ne može raditi samo striktno po sadržaju predviđenom za maturu.

4. Kako je izgledao postupak prijave ispita državne mature?

Maja: Prijava ispita je čekala neko vrijeme dok nisam odabrala fakseve koje bih htjela upisati. Jednom kad sam to ustanovila sama sa sobom, prijava ispita je bila samo formalnost; nekoliko klikova i sve je gotovo doslovno u dvije minute.

Duje: Dobili bi papire na početku da svoje prve izbore pribilježimo, tako da imaju nešto zabilježeno na stranici "Postani student", ali mogli smo mijenjat izbor do početka drugog mjeseca i bili smo konstantno podsjećani da ne zaboravimo odabrati.

5. Evo sada, svega nekoliko tjedana prije pisanja ispita državne mature, jeste li zadovoljni svim pripremama i kojom ocjenom bi ocijenili sve pripreme?

Maja: Pitanje je postavljeno kao da je sve već gotovo, a prave pripreme tek počinju! Dosadašnje pripreme bih ocijenila sa četvorkom; nije petica čisto zbog moje tendencije prokrastinaciji.

Duje: Ja osobno mislim da još nisam spreman u potpunosti, ali nemam nekakve velike treme i pouzdano mislim da još mogu se malo pripremiti do te mjere kada više nisam nesiguran znanjem. Zadovoljan sam pripremama, sve je bilo dobro organizirano, ovisi zapravo o učeniku i njegovoj volji za rad, kao što sam već rekao. Ocjenio bih pripreme sa 4.


Čini se da su se naši, barem ovi ispitani, maturanti dobro snašli u ovom dijelu priprema i prijava za ispite državne mature, ali kako je Maja rekla prave pripreme za njih tek počinju. Sa Majom i Dujom razgovarat ćemo i nakon državne mature, a do tada želimo njima i svim učenicima koji će uskoro polagati državnu maturu puno znanja, sreće i uspjeha.

 

Alen David JeđudIzvor: Alen David Jeđud


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju