preskoči na sadržaj

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske

Login
Kršenje prava?

                      Ovdje!

 

 

Pratite nas!

 


 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Ministarstvo odbilo sve prijedloge učenika
Autor: Domagoj Babić, 13. 7. 2012.

Treću godinu zaredom Ministarstvo odbija prijedloge NVURH-a prilikom izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju. I ove godine potpuno je ignoriran prijedlog o uključenju predstavnika učenika u školska tijela.


Unatoč iscrpno napisanom prijedlogu izmjene Zakona (napisanom još u ljeto 2009.), pozivu iz Ministarstva kojim nas se potaklo i podsjetilo na javnu raspravu, pa i ohrabrilo da uputimo svoje prijedloge izmjene Zakona, te unatoč ohrabrujućim porukama predstavnica Ministarstva na nedavnom radnom sastanku s predstavnicima Vijeća, nijedan prijedlog učenika nije prihvaćen.

Ministarstvo nije odlučilo uvrstiti prijedloge učenika u konačan prijedlog izmjene Zakona koji je upućen u saborsku proceduru. Naši prijedlozi su bili uključenje predstavnika srednjoškolaca u školski odbor, izmjena članka 71. koji govori o vijećima učenika na način kako bi se ozakonilo postojanje županijskih vijeća učenika i dala bolja osnova za djelovanje Nacionalnom vijeću učenika. Na radnom sastanku, nadalje, dali smo i prijedlog da i predstavnici učenika budu zastupljeni u budućem Nacionalnom vijeću za odgoj i obrazovanje. Takav razvoj događaja potpuno je onemogućen novim Zakonom, koji je u korijenu sasjekao učeničko predstavništvo formulacijom: 

"Nacionalno vijeće ima predsjednika i četrnaest članova, od kojih je šest članova iz reda sveučilišnih profesora i znanstvenika, šest članova iz reda odgojno-obrazovnih radnika iz sustava predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja, te dva člana izvan sustava odgoja i obrazovanja."

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju