preskoči na sadržaj

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske

Login
Kršenje prava?

                      Ovdje!

 

 

Pratite nas!

 


 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Sastanak NVURH-a u Čakovcu
Autor: domagoj babic8, 1. 6. 2009.

U ponedjeljak, utorak i srijedu 25., 26. i 27. svibnja u Čakovcu je održan sastanak NVURH-a. Dnevni red je bio dug čak 21 točku, a isti smo uspješno odradili u prva dva dana, dok smo se u srijedu ujutro uputili kućama.


U sklopu sastanka, u ponedjeljak smo posjetili OŠ Kuršanec u Kuršancu pokraj Čakovca. Ova škola je izabrana zbog toga što je njeno Vijeća učenika iznimno aktivno u društvenom životu škole te je iniciralo rješavanje problema nasilja u toj školi, a samu školu pohađaju brojni pripadnici romske manjine (62% ukupnog broja učenika). Članovi NVURH-a su zajedno s našim gostom na dijelu sjednice, glasnogovornikom MZOŠ-a Dujom Bonaccijem, obišli nekoliko razrednih odjela od 5. do 8. razreda te se u razgovoru s učenicima predstavili, prezentirali NVURH i naš rad i dali učenicima mogućnost dati prijedloge, potužiti se na probleme i sl. Na kraju je upriličen susret s vijećem učenika te škole, na kojem je održana malo opsežnija prezentacija – od toga što je Vijeće učenika/NVURH, kako funkcionira…

Vodstvo VU pohvalilo se svojim uspjelim akcijama, proveli su nas i kroz školski vrt, a za uspomenu na zajedničko druženje i ovaj posjet NVURH je poklonio je Sari Jalušić, predsjednici Vijeća učenika, knjigu Demokratsko upravljanje školama.

U utorak ujutro na redu je bio Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec, koji pohađaju učenici i mladi s posebnim potrebama. Ravnateljica Centra, gđa. Dragica Benčik, provela nas je kroz školu kako bismo vidjeli uvjete u kojima rade, svakodnevni život škole i probleme s kojima se susreću. Nakon ture na razgovoru s ravnateljicom smo doznali više o samoj školi, njenoj infrastrukturi i problemima što se tiče prostora. Na kraju druženja poklonila nam je ukrase koje su izradili sami polaznici Centra. Oba susreta je popratila kamera Čakovečke televizije, kojoj ovim putem zahvaljujemo na medijskom pokrivanju događaja.

Na ostatku sjednice, dovršili smo i dobili konačan Etički kodeks učenika, koji će biti predložen na potpisivanje svakom učeniku pri upisu u školu. Napisali smo i priopćenje za medije o nasilju među djecom i mladima koje planiramo čim prije odaslati. Izmijenjen je Program rada Vijeća i u njega su uvrštene aktivnosti koje smo dužni provesti budući da smo nositelji dvije mjere u Nacionalnom programu mjera za uvođenje obveznog srednjoškolskog obrazovanja. Počela se pisati brošura namijenjena učenicima za rad u VU, a raspravljalo se i o ustrojstvu Vijeća učenika županija, posebno Grada Zagreba. Promijenjen je poslovnik, izabran je logo NVURH-a, a prihvaćena je Europska deklaracija o pravima srednjoškolaca. Odlučeno je da će dvočlano radno povjerenstvo NVURH-a napisati prijedlog MZOŠ-u vezan uz dodatnu/dopunsku nastavu i natjecanja u školama. Tajnim glasovanjem izabran je Krunoslav Habunek, predstavnik Varaždinske županije, kao predstavnik NVURH-a u  odboru za dodjelu nagrade Luka Ritz. Govorilo se o promidžbenoj kampanji u školama ujesen s ciljem promicanja sustava učeničkog predstavništva u Lijepoj Našoj i informiranja učenika o njihovim pravima. Dogovoreno je da će se ove godine po prvi puta u Hrvatskoj obilježiti 17. studenog, Međunarodni dan srednjoškolaca. Razmatraju se neke opcije, a zasad je odlučeno da ćemo predložiti Ministarstvu i školama da na taj datum, u određeni sat, predsjednik razreda svom razredu pročita izvadak iz Deklaracije o pravima srednjoškolaca, Zakona o odgoju i obrazovanju ili Deklaracije o pravima djeteta.

Glasnogovornik Ministarstva, g. Duje Bonacci, održao nam je prezentaciju svoje ideje formiranja Virtualnog parlamenta učenika, kao sredstva za vježbanje demokracije preko interneta.

Sve fotografije su u našoj fotogaleriji.

Ovim putem posebno zahvaljujemo osoblju i korisnicima Učeničkog doma „Svjetionik“ u Čakovcu, u kojem smo bili smješteni, Međimurskoj županiji na osiguranom prijevozu članova NVURH-a, Čakovečkoj televiziji, OŠ Kuršanec (i VU škole) i COO Čakovec te njegovoj ravnateljici, gđi. Dragici Benčik.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju