preskoči na sadržaj

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske

Login
Kršenje prava?

                      Ovdje!

 

 

Pratite nas!

 


 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Sastanak predstavnika Nacionalnog vijeća učenika i Mreže mladih Hrvatske
Autor: domagoj babic8, 10. 7. 2009.

U srijedu, 8. srpnja u 9 sati, u prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa održan je sastanak predstavnika Mreže mladih Hrvatske s predstavnicima Nacionalnog vijeća učenika RH. Sastanku su prisustvovali Martina Horvat (članica Upravnog odbora), Nikola Butković (programski asistent) i Emina Bužinkić (predsjednica) kao predstavnici MMH, dok su dopredsjednik i predsjednik NVURH-a, Benjamin Tkalčec i Domagoj Babić, zastupali NVURH.


Na dnevnom redu sastanka bilo je upoznavanje i uzajamno predstavljanje rada organizacija, budućnost učeničkog organiziranja u Hrvatskoj te potencijalna suradnja na zajedničkim projektima i/ili inicijativama.

Nakon predstavljanja organizacija, razgovaralo se o organiziranju županijskih vijeća učenika, prvenstveno VU Grada Zagreba, oko čega je dogovorena suradnja NVURH-MMH, izmjenama članaka Zakona o odgoju i obrazovanju koji se odnose na vijeće učenika škole. Osim na spomenutom projektu, dogovorena je suradnja dviju organizacija i na konferenciji o izmjenama Zakona i ostalim događajima i projektima koje će MMH i NVURH provoditi u budućnosti. Bilo je riječi o dosadašnjem i budućem načinu osnivanja županijskih vijeća učenika, njihovoj ulozi i iznimno uspješnom primjeru Međimurske županije. Trenutačan je put između institucionalnog i učeničkog samoorganiziranja: na poticaj MZOŠ-a i NVURH-a ured državne uprave u županiji saziva prvu, konstituirajuću sjednicu ŽVU, na kojoj se vrši izbor predstavnika u NVURH. Dalje ŽVU djeluje kao neformalna grupa sa svojim programom rada, poslovnikom i internim pravilima. Složili smo se da nedostaje zakonsko-pravne regulative u pitanju vijeća učenika škola i županija i da je teško organizirati se na županijskoj razini ukoliko to ovisi isključivo o političkoj volji pojedinih županija.

Govorili se o učinkovitosti odnosa NVURH-MZOŠ, daljnjim projektima i međusobnim dodirnim točkama. Složili smo se da je daljnja suradnja neupitna, a dogovoren je ponovni susret NVURH-MMH u rujnu.

Sastanak je završen oko 10 sati.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju