preskoči na sadržaj

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske

Login
Kršenje prava?

                      Ovdje!

 

 

Pratite nas!

 


 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
17.11. - Međunarodni dan srednjoškolaca
Autor: domagoj babic8, 4. 11. 2009.

17. studenog po prvi puta u Hrvatskoj obilježit će se Međunarodni dan srednjoškolaca, i to 70. po redu. NVURH će tiskati letke o pravima učenika, deklaraciji o pravima srednjoškolaca, NVURH-u i radu u vijeću učenika.


Više možeš doznati na www.17november.eu
 
Tekst poziva koji će biti upućen predsjednicima vijeća učenika srednjih škola u nastavku.
 
 
ZA: Predsjednike vijeća učenika srednjih škola
PREDMET: Obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca

Draga učenice, dragi učeniče!

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske (NVURH), najviše predstavničko tijelo učenika RH i savjetodavno tijelo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, po prvi puta organizira obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca 17. 11.
Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u spomen na praške studente i srendjoškolce, koji su zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. studenog 1939. strijeljani bez suđenja. U ostalim europskim zemljama ovaj dan se obilježava već dugi niz godina kao dan studenata i srednjoškolaca, a ove godine, jubilarni 70. dan srednjoškolaca po prvi put će se obilježiti i u Lijepoj Našoj.
Posljednjih nekoliko godina Dan srednjoškolaca povezan je s Europskom deklaracijom o pravima srednjoškolaca, koju je donio Organizacijski ured za europske udruge učenika – OBESSU, a koju je u svibnju ove godine Nacionalno vijeće učenika prihvatilo. Diljem Europe pokrenuta je kampanja pod nazivom „Light on the rights“, koja promiče Deklaraciju i prava srednjoškolaca. Tekst Deklaracije, kao i više o pravima učenika u Hrvatskoj možete doznati na http://nvurh.skole.hr.
Kako se ti tu uklapaš? Prvo, pozivamo sva vijeća učenika srednjih škola na obilježavanje Dana srednjoškolaca. To je odličan povod za organizaciju koncerata, tribina, predavanja, sportskih turnira i ono najvažnije – upoznavanje tvojih kolega (a i tebe!) o pravima učenika i radu u vijeću učenika. Koliko vas zna da je po Zakonu škola dužna organizirati dodatnu/dopunsku nastavu onim učenicima koji je trebaju? Koliko tvojih prijatelja zna da svaki učenik ima svog predstavnika na razini škole, županije i države? A znaš li da svi učenici imaju Zakonom zajamčeno pravo na pritužbu i prijedlog? Koliko učenika tvoje škole zna za postojanje vijeća učenika škola, a koliko za postojanje Nacionalnog vijeća?
U mnogim školama diljem Hrvatske organiziraju se turniri, koncerti, predavanja, posebne sjednice Vijeća učenika. Zašto bi tvoja škola zaostajala? Obilježi dan srednjoškolaca, a na nvurh@mzos.hr nam pošalji članak i fotografije što ste napravili, kako bi podijelili ideje i pohvalili se. Aktiviraj se i informiraj!
Naš dio posla su informativni letci o pravima učenika, NVURH, deklaraciji o pravima srednjoškolaca, vijeću učenika, koje smo pripremili i tiskali, a podijelit ćemo ih svakoj srednjoj školi.
Pozivamo te da održiš tematsku sjednicu vijeća učenika na kojoj ćete pročitati prava učenika iz deklaracije o pravima učenika i iz Zakona o odgoju i obrazovanju (http://nvurh.skole.hr/prava.ucenika i http://nvurh.skole.hr/prava.ucenika/deklaracija) , raspraviti koliko se ta prava poštuju u tvojoj školi i što učiniti kako bi se primjenjivala, kako bi zaista škola bila po mjeri učenika. Svoje prijedloge, ocjene i mišljenja pošaljite nama.
Uključi se u ovu akciju, učini nešto korisno za svoje prijatelje i kolege i proširi znanje učenika o njihovim pravima ondje gdje još nisu čuli za njih.
Računamo na tebe!


Priloženi dokumenti:
Support letter OBESSU.doc (31.50 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju